Rex

DSC09627

blauwe rexen 3 009

 

Standaard Rex konijn

Rex, kleur

Het land van oorsprong is Frankrijk.

Is in Nederland erkend in 1927.

 

Puntenschaal Groep 7. Bijzondere Haarstructuur

Rex, kleur

Pos. Onderdeel Punten
1 Gewicht 10
2 Type, bouw en stelling 20
3 Pels: structuur en conditie 20
4 Pels: dichtheid en lengte 15
5 Dek- en buikkleur 15
6 Tussen- en grondkleur 15
7 Lichaamsconditie en verzorging 5
Totaal 100
  1. Gewicht

Het gewicht is 3,00 tot 4,00 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

Gew. (kg) 3,00-3,10 3,20-3,40 3,50-3,90 4,00
Punten 8 9 10 9
  1. Type, bouw en stelling

Het type is matig gestrekt (typegroep B). Goed gevuld in voor- en achterhand. De benen zijn kort en stevig. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. Door de kortere beharing komen de contouren scherper tot uiting dan bij normaalhaarrassen. De kop is krachtig ontwikkeld, met een breed voorhoofd en een brede snuit. De kaken en wangen zijn sterk ontwikkeld. Het neusbeen is iets gebogen. De oren zijn stevig van structuur met goed afgeronde oortoppen, goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is van 11 – 13 cm, ideaal is 12 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

Een geringe wamaanzet of halskraagje is slechts toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

  1. Pels: structuur en conditie

De zeer fijne rechte dek- en grannenharen zijn sterk verkort en van een fijne structuur. Ze zijn elastisch en even lang als het onderhaar, waardoor het schijnt alsof het dier geschoren is. Door de bijzondere dichtheid van het onderhaar slaan deze dek- en grannenharen bij het terugstrijken niet direct in hun oorspronkelijke stand terug, maar blijven hierdoor vrijwel in verticale houding staan. De pels voelt fluweelachtig aan en is volkomen gelijkmatig.

Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

  1. Pels: dichtheid en lengte

De pelswaarde van de kortharige rassen wordt op gelijke wijze beoordeeld als die van de normaalhaarrassen, vanzelfsprekend met in achtneming van de bijzondere raseigenschappen. Het haar staat bijna loodrecht op de huid. De pels is mede dankzij het zeer rijke onderhaar zeer dicht en volkomen gelijkmatig. Niet echter de haarlengte maar de zeer dichte inplanting en het zeer rijke onderhaar geven de doorslag bij de waardebepaling. De pels heeft een lengte van ongeveer 19 mm.

  1. Dek- en buikkleur

De Rex is erkend in de kleuren: haaskleur, castor (met konijngrijsfactor), opaal, luchs, zwart, bruin, blauw, geel, oranje, chinchilla en feh.